VELIKA BRITANIJA

Princ Endru se povlači s javnih dužnosti zbog pedofilske afere

Skandal je eskalirao otkako je Endru dao kontroverzni intervju za BBC koji je šokirao većinu gledalaca zbog njegovog, kako je navedeno u britanskim medijima, nedostatka saosjećanja s Epstajnovim žrtvama

Princ Endru. AFP

Avaz.ba

20.11.2019

Sin britanske kraljice Elizabete II (93), princ Endru (Andrew) kazao je danas da se povlači s javnih dužnosti na određeno vrijeme nakon što se našao u centru skandala u vezi s njegovim pokojnim prijateljem Džefrijem Epstajnom (Jeffrey Epstein).

Endru, drugi sin kraljice Elizabete, negira navode da je imao seksualni odnos sa 17-godišnjom djevojkom koju mu je doveo Epstajn, finansijer koji je izvršio samoubistvo u američkom zatvoru dok je čekao suđenje za seks-trafiking.  

Skandal je eskalirao otkako je Endru dao kontroverzni intervju za BBC koji je šokirao većinu gledalaca zbog njegovog, kako je navedeno u britanskim medijima, nedostatka saosjećanja s Epstajnovim žrtvama.

U saopćenju Bakingemske palače Endru je kazao da je skandal postao „velika prepreka” za rad kraljevske porodice i dobrotvornih organizacija koje se povezuju s njim.

- Stoga sam zatražio od njenog veličanstva da u doglednoj budućnosti ne obavljam javne dužnosti i ona mi je dala dozvolu. Naravno, voljan sam da pomognem nadležnim organima u istragama ukoliko to od mene bude traženo - kazao je princ Endru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.