SRBIJA Vijeće za nacionalnu sigurnost održalo hitan sastanak povodom špijunske afere

Vučić: Potpukovnika sa snimka pratili smo od 2012. godine

Uvjeren sam da Putin nije bio obaviješten o ovome, rekao Vučić

Fu. M. / Avaz.ba
21.11.2019 20:46

Vučić: Nećemo narušiti odnose s Rusijom

Foto: YouTube

Povodom špijunske afere koja trese Srbiju već nekoliko dana, nakon što je objavljen snimak na kojem ruski obavještajac Georgij Kleban daje novac jednom srbijanskom pukovniku, Vijeće za nacionalnu sigurnost Srbije večeras je u Beogradu održalo hitnu sjednicu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je da se na snimku nalazi penzionisani srbijanski potpukovnik Z. K.

- Naše obavještajne službe su došle do saznanja da će se u Zemunu negdje oko 18 sati 24. decembra 2018. potpukovnik srbijanske vojske Z. K. sastati s potpukovnikom ruske Federacije Klebanom. Opservacijom je utvrđeno da je Kleban došao taksijem. Više lica je bilo u kontrapratnji - rekao je Vučić.

On je naveo i da je potpukovnik Z. K. predmet interesiranja srbijanskih službi već od 2012. godine, kada je, kako je kazao, bio u kontaktu s obavještajnim strukturama susjedne Hrvatske.

Dodao je i da ova afera neće narušiti dobre odnose Srbije i Rusije. 

- O odnosima s Rusijom ne smijemo zaboraviti šta je Putin 2015. za nas učinio, kao ni sve što je Rusija za nas uradila. Srbija nije uvela sankcije Rusiji i nije nikada glasala protiv Rusije i vjerujem da Putin nije bio obaviješten o ovome - kazao je Vučić. Dodao je i da će s predsjednikom Putinom razgovarati o najvažnijim temama na sastanku početkom decembra. 

Komentari

NA VRH