SVIJET

Bivša Trampova savjetnica: Umiješanost Ukrajine u američke izbore je fikcija

Svjedočenje Fione Hil. AFP

E. Ma. / Avaz.ba

21.11.2019

Bivša savjetnica za Rusiju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump) Fiona Hil (Hill) rekla je danas pred Kongresom da je teorija o značajnoj ukrajinskoj umiješanosti u predsjedničke izbore 2016., koju promoviraju republikanci, neistinita.

Ona je svjedočila pred odborom za obavještajne poslove zastupničkog doma petog dana javnih saslušanja u sklopu pokrenutog postupka opoziva predsjednika Trampa.

I Dejvid Holms (David Holmes), bivši radnik Američke ambasade u Kijevu, također je rekao zastupnicima da su visoki američki dužnosnici u Trampovo ime pritiskali Ukrajinu da pokrene istragu o sinu bivšeg potpredsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden), koji je glavni Trampov suparnik na predstojećim predsjedničkim izborima.

- Ti visoki dužnosnici koristili su poluge naše diplomatske moći da bi potaknuli ukrajinskog predsjednika da objavi otvaranje istrage protiv Trampovog političkog suparnika - rekao je Holms.

Tramp i njegovi saveznici promoviraju teoriju o ukrajinskoj intervenciji u predsjedničke izbore 2016. da bi opravdali pritisak na ukrajinske vlasti.

- Na temelju pitanja i izjava koje sam čuo, čini se da neki od vas u ovom odboru vjeruju da Rusija i njene sigurnosne službe nisu provele kampanju protiv naše zemlje te da je iz određenih razloga to učinila Ukrajina - rekla je Hil na saslušanju.

Gordon Sonlend (Sondland), američki ambasador u Evropskoj uniji, rekao je u srijedu pred Kongresom kako misli da je Tramp doista uvjetovao bilateralni susret s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim time da Kijev pokrene istragu protiv američkih demokrata zbog korupcije. 

Usto je rekao da je stekao uvjerenje da velika vojna pomoć Ukrajine ovisi i o pokretanju tih istraga, premda je priznao da mu Tramp nije ništa rekao o toj povezanosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.