ŠPIJUNSKA AFERA Šefica diplomatije Jekaterina Zaharijeva upozorila Beograd

Zbog "bugarskih obavještajaca" u Srbiji oštra reakcija iz Sofije

U pitanju je, ako ne griješim, još jedna apsurdna optužba srbijanskog političara na račun Bugarske, rekla je Zaharijeva

Fu. M. / Avaz.ba
22.11.2019 13:43

Zaharijeva: Narušavaju se odnosi dvije zemlje

Foto: Agencije

Nakon izjave predsjednika Odbora za Kosovo Skupštine Srbije Milovana Drecuna da je u Srbiji aktivna krupna mreža bugarskih obavještajaca, oštro je reagirala šefica bugarske diplomatije Jekaterina Zaharijeva.

- U pitanju je, ako ne griješim, još jedna apsurdna optužba srbijanskog političara na račun Bugarske. Na snimku koji se pojavio u medijima, ja ne vidim bugarskog obavještajca koji se bavi vrbovanjem srbijanskog oficira tako da neka ne optužuju nekoga za ono za šta su sami krivi - navela je Zaharijeva.

Dodala je i da ovake izjave neće doprinijeti razvoju bilateralnih odnosa dvije zemlje.

- Bugarska je oduvijek pomagala Srbiji po pitanju njene evropske perspektive. I sami znate da Bugarska po tom pitanju ima jak glas. Samim tim, optužbe na ovaj račun nisu u skladu s duhom tih odnosa, koji postoje između naših zemalja - ocijenila je.Dodala je i da će ambasador Srbije u Bugarskoj biti pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova zbog ove izjave.- Bugarska ne želi da dijeli savjete. No, Srbiji bi bilo bolje da se fokusira na to šta joj se dešava unutar zemlje, a ne da pokušava da određene stvari opravda pomoću svojih komšija - istaknula je Zaharijeva.

Komentari

NA VRH