AUSTRIJA Novopečeni nobelovac izaziva kontroverze

Handke zbog jugoslavenskog pasoša novinara izbacio iz kuće

To je bio pasoš koji mi je izdan da bi mi bilo olakšano putovanje unutar zemlje, rekao Handke

Fu. M. / Avaz.ba
22.11.2019 17:01

Handke: Podržavao Miloševićev režim

Foto: Agencije

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke izbacio je urednika kulture Austrijske novinske agencije (APA) iz svoje kuće i prekinuo intervju nakon što ga je austrijski novinar zamolio da objasni kontroverze oko svog jugoslavenskog pasoša, prenose austrijski mediji danas.

- To je već odavno razjašnjeno. To je bio pasoš koji mi je izdan kako bi mi bilo olakšano putovanje unutar zemlje - objasnio je 76-godišnji pisac prije nego što je novinara izbacio iz svoje kuće pored Pariza, gdje je intervju održan.

- Sada prekidamo. Molim Vas da izađete iz kuće - rekao je Handke austrijskom novinaru te mu je na odlasku dobacio kako se nada da ga "neće vidjeti u Štokholmu" na konferenciji za novinare uoči dodjele nagrade.

Odluka Švedske akademije da ovogodišnju nagradu za književnost dodijeli Handkeu izazvala je kritike u nekoliko zemalja jugoistočne Evrope, gdje je pisac poznat po svom prosrpskom stajalištu tokom ratova na području bivše Jugoslavije.

Trenutno se u Austriji ispituje dodjela jugoslavenskog pasoša do koje je došlo 1999.

S obzirom na to da, prema austrijskim zakonima, posjedovanje i stranog državljanstva automatski povlači za sobom gubitak austrijskog, postavilo se pitanje je li Handke još uopće austrijski državljanin.

Komentari

NA VRH