SVIJET

Bivšem agentu CIA-e 19 godina zatvora zbog špijuniranja za Kinu

Lija su 2010. godine kontaktirala dvojica pripadnika kineske obavještajne službe

Li: Nije mogao objasniti odakle mu novac. Agencije

Avaz.ba

23.11.2019

Bivši zvaničnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA) osuđen je na 19 godina zatvora nakon što ga je federalni sud u Virdžiniji proglasio krivim za špijunažu u korist Kine. Džeri Čuan Šing Li napustio je CIA-u 2007. i preselio se u Hong Kong.

Lija su 2010. godine kontaktirala dvojica pripadnika kineske obavještajne službe i ponudila mu više stotina hiljada američkih dolara i "doživotno" starateljstvo nad njim u zamjenu za informacije do kojih je došao dok je bio u CIA-i, prenosi Reuters. 

Stotine hiljada dolara uplaćene su na Lijev lični bankovni račun u periodu od 2010. do 2013. godine u zamjenu za informacije o CIA-i.

Uhapšen je dok je boravio na Havajima, kada su agenti FBI-ja u njegovoj hotelskoj sobi pronašli jedan notes koji je sadržao rukom ispisane informacije o CIA-i, navodi Reuters. 

Kako je rečeno iz sudskih izvora, Li je raspolagao osjetljivim informacijama o CIA-i, kao što su bankovni računi američke agencije, lokacije operativnih sastanaka, brojevi telefona i detalji o tajnim postrojenjima CIA-e.

Javni tužilac je tražio da mu bude izrečena zatvorska kazna veća od 20 godina, prenosi RTS. 

Odbrana je, s druge strane, tvrdila da tužilaštvo nema dokaza da je Li novac dobio iz Kine, ni da je ikada planirao da Kinezima oda državne i službene tajne, pa su tražili desetogodišnju kaznu zatvora.

Li je priznao da se dogovorio s kineskim agentima da špijunira, ali je demantirao da im je prenio bilo kakvu informaciju, a pogotovo ne državnu i službenu tajnu. 

Tužilaštvo je priznalo da nema direktne dokaze šta je Li prenio Kinezima, niti da je 840.000 dolara, koje je on stavio na svoj račun u banci, stiglo iz Kine.

Li, međutim, nije mogao da objasni odakle mu toliki keš, jer mu je posao sa trgovanjem duhanom u Hong Konku propao, zbog čega je tužilac Nil Hamerstorm zaključio da se radi o plaćanju za špijunske usluge. 

U optužnici je navedeno da iznos od 840.000 dolara sam po sebi predstavlja dokaz da je Li odao neke značajne tajne, jer je nedavno također bivši agent CIA-e Kevin Malori osuđen na 20 godina zatvora zbog toga što je špijunirao za Kinu, a dobio je samo 25.000 dolara. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.