PROCESI

Tramp optužio svjedoka da je lagao pred zastupničkim domom

U fokusu postupka je telefonski razgovor 25. jula, u kojem je zatražio od ukrajinskog predsjednika da pokrene dvije istrage

Tramp. Arhiv

Avaz.ba

23.11.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) optužio je svjedoka u procesu opoziva da laže te kazao kako je njegov lični advokat Rudi Džulijani (Rudy Giuliani) angažiran po pitanju Ukrajine jer su njegove dokazane sposobnosti u borbi s kriminalom potrebne u kreiranju politike prema korumpiranoj zemlji.

Tramp je to izrekao nakon petog i posljednjeg dana javnih saslušanja pred obavještajnim odborom zastupničkog doma Kongresa o spornoj Trampovoj politici prema Ukrajini koja je, kako tvrde demokrati, uključivala pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv Džoa Bajdena (Joe Biden), glavnog Trampovog protukandidata.

Dejvid Holms (David Holmes), radnik Američke ambasade u Ukrajini, rekao je u četvrtak pod zakletvom da je u kijevskom restoranu 26. jula čuo telefonski razgovor Trampa s Gordonom Sondlandom, američkim ambasadorom u EU, tokom kojeg je Tramp tražio od Sondlanda informacije o tome hoće li Ukrajina pristati na pokretanje politički motivirane istrage.

- Garantiram vam da se to nije dogodilo. To je bila totalno lažna nagodba - rekao je Tramp za emisiju Fox TV-a "Fox&Friends". 

Saslušanja su u prvi plan izvukla Trampovu odluku o davanju ogromne uloge u oblikovanju američke državne politike prema Ukrajini privatnom advokatu Rudiju Džulijaniju, bivšem gradonačelniku Njujorka, koji nema nikakav formalni položaj u američkoj administraciji, umjesto da je to prepustio uobičajenim kanalima američke diplomatije i službi za nacionalnu sigurnost.

U fokusu postupka je telefonski razgovor 25. jula, u kojem je Tramp zatražio od ukrajinskog predsjednika da pokrene dvije istrage.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.