SVIJET

Očekuje se pobjeda aktuelnog šefa države Klausa Johanisa

Kladioničari mu predviđaju laku pobjedu

Johanis: EU mu odala priznanje. Agencije

Avaz.ba

24.11.2019

U Rumuniji je počeo drugi krug predsjedničkih izbora, u kojem se očekuje pobjeda aktuelnog predsjednika Klausa Johanisa (Iohannis) nad donedavnom premijerkom Vjorikom Dančilom. 

Iako nisu objavljeni rezultati skorašnjih anketa, lokalni kladioničari daju velike šanse da Johanis, koji je obećao da ponovo započne pravosudne reforme, odnese laku pobjedu. 

U Rumuniji su pod socijaldemokratskom vladom Dančile unazađene antikorupcijske mjere i oslabljena nezavisnost sudstva, što je izazvalo oštre kritike Brisela, navode agencije

Zapadni saveznici i Evropska unija su, međutim, odali priznanje Johanisu (60) zbog pokušaja da zaštiti vladavinu prava, posebno zbog suprotstavljanja pokušajima da se ograniči sloboda sudstva. 

Predsjednička ovlaštenja u Rumuniji su uglavnom ograničena na imenovanje mandatara na osnovu toga koja grupacija ima dovoljno poslanika da formira vladu.

Predsjednik, također, može osporiti zakone pred Ustavnim sudom i postaviti glavne tužioce. 

Ako bude ponovo izabran, Johanis će imati priliku postaviti tužioce za korupciju i mafiju, koji će se ozbiljno suprotstaviti rasprostranjenoj korupciji uz podršku premijera Ludovika Orbana, koji je dobio podršku za svoju liberalnu manjinsku vladu prije tri sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.