SVIJET

Putin: Islam i pravoslavlje imaju iste vrijednosti

Očekuje da će se rusko muslimansko stanovništvo udvostručiti u narednih 15 godina

Vladimir Putin. Arhiv

N. C. / Avaz.ba

24.11.2019

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, učestvovao je na vjerskoj konferenciji u Kirgistanu, gdje je izjavio da se islam i pravoslavlje zasnivaju na istim osnovnim vrijednostima te je time iznenadio javnost.

„Pravoslavlje i islam – religije mira“ je konferencija, koja je za cilj imala promociju međuetničkih i međureligijskih dijaloga Rusije i Kirgistana.

- Humanističke vrijednosti su temelj islama i pravoslavlja, kao i drugih svjetskih religija i značajne su jer potiču milost i ljubav prema bližnjima, pravdi i poštovanju ljudskih bića – rekao je Putin.

Na vjerskoj konferenciji učestvovao je i Nikolaj Udovičenko, ambasador Rusije u Kirgistanu.

- Veoma je važna saradnju vladinih agencija i vjerskih organizacija radi jačanja građanskog mira i dogovora između dvaju zemalja – izjavio je Udovičenko.

Putin je zaključio, da je ključno održavanje međureligijskih veza za buduće generacije te da se treba pojačati uloga vjerskih organizacija u zaštiti i unapređenju duhovnih, moralnih i porodičnih vrijednosti.

U Kirgistanu muslimani čine većinsko stanovništvo, a u Rusiji islam je druga po veličini religija odmah iza pravoslavlja te se očekuje da će se rusko muslimansko stanovništvo udvostručiti u narednih 15 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.