SVIJET

Privremena predsjednica Bolivije: Organizirat ću pravedne i transparentne izbore

Potpisala zakon o organizaciji novih izbora

Žanin Anjez. Arhiv

N. C./ Avaz.ba

25.11.2019

Žanin Anjez (Janine Anyez), privremena predsjednica Bolivije, jučer je potpisala zakon o organizaciji novih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, na kojima neće moći učestvovati doskorašnji predsjednik Evo Morales.

Nije utvrđen datum novih izbora u zakonu koji je potpisala Anjez, a o danu održavanja će odlučiti novi izborni tribunal koji još nije imenovan.

- Organizirat ću pravedne i transparentne izbore – poručila je privremena predsjednica.

Rezultati izbora koji su održani 20. oktobra tekuće godine poništeni su novim izbornim zakonom, a zakon je usvojen od oba doma parlamenta.

Teška politička kriza zahvatila je Boliviju otkako je Morales proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima održanim 20. oktobra, a na kojima su utvrđene brojne neregularnosti.

Evo Morales je prvi predsjednik Bolivije indijanskog porijekla. U jeku protesta koji su zahvatili Boliviju Morales je podnio ostavku 10. novembra, i to na poziv vojske da to učini te da se potom skloni u Meksiko. Međutim, potom su počeli protesti njegovi pristalica.

Podsjećamo, na protestima u Boliviji tokom 35 dana poginule su 32 osobe.

Također, privremena predsjednica Bolivije pristala je povući vojsku iz oblasti u kojima se održavaju protesti i poništila zakon kojim se daju ovlaštenja vojnicima da upotrijebe silu, što je dio sporazuma o pomirenju koji je potpisan s liderima protesta.

Sporazum je uslijedio nakon što je bolivijski Kongres osporio izbore na kojima je pobijedio Evo Morales i otvorio put za nove. 

Iako pojedini krive vojsku za žrtve u Boliviji, Žaninina vlada je to odbacila. 

- Ako nema potrebe da vojska bude na ulicama, onda je neće ni biti - rekla je ona za državnu televiziju.

U okviru sporazuma vojnici će ostati kao osiguranje oko strateških državnih kompanija kako bi spriječili vandalizam.

Također, sporazumom vlada se obavezuje da zaštiti lidere protesta i poslanike od progona, kao i da izvrši kompenzaciju članovima porodica ljudi koji su ubijeni u ovim sukobima. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.