REAKCIJE

Merkel odbrusila Makronu: Smučilo mi se da sakupljam krhotine

Stalno moram da lijepim šoljice koje ste Vi razbili, samo da bismo mogli da sjednemo i popijemo šolju čaja, rekla Merkel

Makron i Merkel: Imaju različite stavove. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

25.11.2019

Odnos francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i njemačke kancelarke Angele Merkel otežavaju različiti politički pristupi dvoje šefova vlada.

Na marginama proslave 30. godišnjice pada Berlinskog zida, njemačka kancelarka je u privatnom razgovoru oštro kritizirala kolegu, navodi "New York Times".

- Shvatam Vašu potrebu za remetilačkom politikom. Ali smučilo mi se da sakupljam krhotine. Stalno moram da lijepim šoljice koje ste Vi razbili, samo da bismo mogli da sjednemo i popijemo šolju čaja - rekla je navodno Makronu neuobičajeno ljuta Angela Merkel.

Makron je ranije oštro kritizirao NATO i izazvao gnjevne reakcije u savezu.

On je kazao da je NATO zbog nedostatka dogovora doživio moždanu smrt, da bi Merkel odmah poslije toga odbacila njegove tvrdnje kao pretjerane.

Kada je Evropska unija u pitanju, Makron je nedavno uložio veto na početak pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, iako su obje zemlje započele teške reforme kako bi ispunile kriterije, a Sjeverna Makedonija je, na zahtjev susjedne Grčke, čak promijenila ime, podsjeća ''New York Times".

Razgovor dvoje lidera ističe u prvi plan ozbiljno zategnute odnose Francuske i Njemačke, kao i tenzije vezane za skraćeni sastanak NATO u predgrađu Londona, koji je pažljivo spušten s nivoa samita u rang skupa lidera povodom proslave 70. godišnjice saveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.