BELGIJA

Prekinut rad internet servera Islamske države

Zatvoren je veliki broj naloga i internet stranica koje kontroliše islamistička internet mreža. Ilustracija

Avaz.ba

25.11.2019

Belgijski tužioci prekinuli su rad nekoliko internet-servera koje koristi Islamska država, čime su zatvorili veliki broj naloga i internet stranica koje kontrolira islamistička internet mreža, u operaciji koju je predvodio Europol, javila je belgijska novinska agencija Belga.

Iz Europola je rečeno da će detalji inicijative biti izneseni na konferenciji za novinare koja će biti održana tokom dana.

- Uspjeli smo da zatvorimo veliki broj naloga i niz internet stranica - saopćio je portparol tužilaštva Erik van der Sipt.

Europol je u saopćenju objavljenom na internetu naveo da je agencija u borbi protiv islamističke propagande sarađivala s najvećim internet platformama, uključujući Google, Twitter, Instagram i Telegram.

Agencija ističe da su u dva dana prošle sedmice pregledani propagandni videosnimci, objave i nalozi na društvenim medijima na kojima se podržava terorizam i nasilni ekstremizam.

- Telegram je dobavljač usluga na mreži na kojoj je pronađen najuvredljiviji materijal - naglašava se u saopćenju.

U saopćenju se dodaje da je veliki dio ključnih aktera u mreži Islamske države protjeran s Telegrama, uz posebnu pohvalu ovoj ovoj platformi za pomoć Europolu u iskorjenjivanju štetnog sadržaja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.