SVIJET

Kineska vlada gradi prisilne kampove za Ujgure

U javnost su procurili tajni dokumenti koji objektivno prikazuju šta se tamo, zapravo, nalazi

Prisilni kampovi u Sinkjangu. AP

N. C./ Avaz.ba

26.11.2019

Tajni dokumenti otkrivaju punu istinu o tzv. dobrovoljnim školama za stručno osposobljavanje u Sinkjangu.

Iako je kineska vlada tvrdila da su centri koje su gradilu u Sinkjangu, dobrovoljne škole za stručno osposobljavanje Ujgura, kineskih muslimana, izgleda da se radi o prisilnim kampovima. 

U javnost su procurili tajni dokumenti koji objektivno prikazuju šta se, zapravo, nalazi u Sinkjangu. Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara objavio je u nedjelju sporni dokument. Dokumenti potiču iz 2017. godine, a radi se o njih sedam. U spomenutim dokumentima precizno se otkrivaju planovi kineske vlade za gradnju velikog broja objekata koji će biti osigurani i u kojima će se zatvorenici prisilno podučavati kineskom jeziku te će biti podvrgnuti i ideološkom obrazovanju.

No, iz Pekinga i dalje istrajavaju na tome da se u Sinkjangu radi o dobrotvornim centrima za stručno osposobljavanje. U dokumentima spomenute objekte nazivaju „ustanovama za obuku“, a zatvorenike „studentima“. Također, u njima se navode i stroge mjere sigurnosti, kao što su zaključavanje vrata, mjere protiv bijega, nadzorne kamere i 24-satno nadgledanje zaštitara.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država navodi da je u kineskim kampovima zatvoreno do dva miliona manjinskih grupa, u prvom redu muslimanskih Ujgura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.