DRUŠTVO Jedan svijet. Jedna mreža. Jedna vizija

Krišto sudjeluje na 14. forumu UN-a o upravljanju internetom

Prvog dana, Krišto je prisustvovala potpisivanju Ugovora za web

Fena
26.11.2019 10:27

Borjana Krišto

Foto: Fena

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto sudjeluje na 14. forumu Ujedinjenih naroda o upravljanju internetom, koji se održava u Berlinu.

Na forumu se govori o jačanju parlamentarne dimenzije globalnog upravljanja internetom, o zajedničkim rješenjima u vezi s rastućom digitalnom tehnologijom i tržištem, kao i o značenju prekograničnog upravljanja podacima, internetskoj sigurnosti i e-uključivanju marginaliziranih grupa u digitalnom svijetu. 

Prvog dana, Krišto je prisustvovala potpisivanju Ugovora za web, dokumenta čiji je cilj osigurati zaštitu online podataka, smanjenje online mržnje i nasilja, kriminalnog online ponašanja, kao i smanjenje zlonamjerne upotrebe interneta u vidu hakerskih napada. 

Naglašeno je da Ugovor za web predstavlja plan kako osigurati da online svijet uistinu služi čovječanstvu te je izražena zahvalnost za više od 160 organizacija koje su podržale taj projekt. 

Na marginama foruma zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto susrela se s njemačkim ministrom privrede i energetike Peterom Altmaerom (Altmaierom) te s glavnim izvršnim direktorom "Siemens AG-a" Džoom Kezerom (Joe Kaeser). 

Na 14. forumu UN-a o upravljanju internetom, koji nosi naslov „Jedan svijet. Jedna mreža. Jedna vizija“, sudjeluje više hiljada predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, stručnih i naučnih grupa, međunarodnih organizacija te organizacija civilnog društva. 

Drugog dana ovog foruma predviđeno je obraćanje njemačke kancelarke Angele Merkel, saopćeno je iz Ureda zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

NA VRH