FRANCUSKA

Makron i dalje misli da je NATO klinički mrtav

Poziv na buđenje bio je neophodan, rekao je Makron

Stoltenberg i Makron: Susret nakon prozivki francuskog lidera. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

28.11.2019

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) danas je, nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, ponovio da stoji iza komentara koje je dao prije tri sedmice, kad je za NATO kazao da je "klinički mrtav".

- U potpunosti stojim iza potezanja tih nejasnoća, jer vjerujem da je bilo neodgovorno da nastavimo raspravu o finansijskim i tehničkim stvarima imajući u vidu izazove s kojim smo trenutno suočeni - rekao je francuski lider.

Makron je istaknuo da NATO mora razjasniti protiv koga ili čega se bori Alijansa, dodavši da se ne slaže da su Rusija ili Kina neprijatelji.

- Poziv na buđenje bio je neophodan. Drago mi je što je upućen, drago mi je što sad svi smatraju da bi prije trebalo da razgovaramo o našim strateškim ciljevima. Želim raspravu između saveznika o konkretnoj posvećenosti borbi protiv terorizma u Sahelu i na Bliskom istoku - kazao je.

U vezi s Turskom, Makron je rekao da Ankara ne može očekivati solidarnost NATO saveznika ako je ofanzivu u Siriji izvela kao svršen čin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.