ŽIVOT NA CESTI

Par s dvoje male djece odlučio živjeti u autobusu

Mladi bračni par odlučio je rasprodati sve i život provoditi putujući. Profimedia

Avaz.ba

29.11.2019

Australci Džed Hris (Jed Harris, 38) i Marta Rovik (Marthe, 37) prodali su gotovo svu svoju imovinu i prošlog ljeta otišli su živjeti na cestu s dvoje male djece.

Prodajom su zaradili 40.000 dolara, čime su kupili autobus i potpuno ga renovirali. Radovi su trajali 18 mjeseci, a rezultat je udoban dom od samo 30-ak kvadrata, piše ''Daily Mail''.

Tokom godina postali su minimalisti, a kažu da im ne treba novac da bi bili bogati.

Radovi su trajali godinu i po. Profimedia

Prije vjenčanja 2010. godine par je putovao po Australiji dvije godine, a nakon rođenja prve kćerke odlučili su da žele zarađivati isključivo online da bi što više vremena provodili skupa.


U autobusu je stan od 30 kvadrata. Profimedia

- Svi bi trebali smanjiti svoje troškove. U početku je bilo teško, ali čim smo se preselili na cestu, budim se sretan jer znam da imam sve vrijeme svijeta. To je vrijedno truda - kaže Džed.

Djeca uživaju. Agencije

Objašnjava da im je dosad najveći izazov bio odlučiti koliko dugo da ostanu na jednom mjestu da bi izbjegli da djeca ''pregore''.

- Kad se negdje duže zadržimo, djevojčice počnu testirati granice pa se ponekad i previše udalje - navodi.

Kažu da imaju i podršku svojih porodica. I priznaje da i sami u nekom trenutku požele veću kuću, auto, ali onda shvate da za te želje treba više raditi, a manje vremena provoditi s porodicom.

U malu kuću stalo sve što im treba. Profimedia

- Ljudi većinom promijene život i počnu živjeti po svome kad se razbole i osjete da su blizu smrti. Mi to nismo željeli. Nismo željeli čekati da počnemo živjeti svoje snove - priča Džed.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.