KELN

Tužilaštvo Ćatiću za priznanje krivice nudi četiri godine u kaznionici otvorenog tipa

Odbrana smatra da je dovoljna uvjetna kazna

Ćatić: Razgovor o nagodbi. Arhiv

Piše: N. D.

29.11.2019

Branitelji Adnana Ćatića, bivšeg prvaka svijeta u boksu kojem se u Kelnu sudi za utaju poreza, na nastavku suđenja imali su dva zahtjeva. Traže da se ponovo razmotri puštanje na slobodu, ali uz izricanje uvjetne kazne koja ne bi trebala biti duža od dvije godine.

To su iznijeli na ročištu gdje se raspravljalo o mogućnosti postizanja nagodbe koja bi donijela priznanje krivice i dogovor oko visine kazne.

Međutim, tužilaštvo ima svoje viđenje stvari. Tužitelj Renke Hongedorn (Hoogendoorn) izjavio je da, iz čisto porezno-pravne perspektive, smatra da je četverogodišnja kazna primjerena. Po njoj su dvije stvari ključne. Prvo to što Ćatić već ima uvjetnu presudu za utaju poreza iz 2011. godine, a drugo da se ovog puta radi o utaji milionskog poreza.

I dalje se navodi milionska utaja, ali dobra vijest za Ćatića je to da je to prema novim izračunima oko 2,2 miliona eura, za razliku od ranijih 5,8 miliona.

– I dalje postoji opasnost od bijega, ali imamo mogućnosti da u slučaju nagodbe osuđeni kaznu služi u zatvoru otvorenog tipa. Tako bi mogao nastaviti karijeru i na taj način zarađivati – rekao je Hongedorn i naglasila da tužilaštvo nije spremno za zatvaranje slučaja za doping, s obzirom na to da su optužbe previše teške.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.