BEOGRAD

Srbijanska BIA digla tužbu protiv hrvatskog šefa Sindikata policije zbog špijunaže

Krivična prijava podignuta je u Sremskoj Mitrovici protiv N. K. i D. L. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili špijunažu

Kajkić: Optužen za špijunažu. Arhiv

Fu. M. / Avaz.ba

29.11.2019

Srbijanska Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) podnijela je dvije krivične prijave zbog špijunaže, javlja RTS.

Kako dodaju, krivična prijava podignuta je u Sremskoj Mitrovici protiv N. K. i D. L. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili špijunažu.

- Bezbjednosno-informativna agencija prikupila je podatke koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da se D. L., bivši pripadnik MUP-a Srbije, svjesno, tajno i organizirano, uz materijalnu nadoknadu, prema nalozima pripadnika hrvatskih sigurnosnih i političkih struktura te osoba koja se nalaze u prikrivenoj službi Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske (SOA), na teritoriju Srbije angažira na prikupljanju informacija koje imaju obavještajni karakter i prenošenju istih navedenim inozemnim obavještajnim strukturama - saopćila je BIA, prenosi RTS.

U saopćenju se dodaje da je D. L. poduzimao i druge aktivnosti kojima je pomagao rad hrvatskih obavještajnih struktura, a koje su usmjerene na ugrožavanje nacionalne sigurnosti Srbije, međunarodno-političkih i ekonomskih interesa Srbije.

N. K. iz saopćenja je Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije Hrvatske.

- Naime, D. L. je dio saradničke mreže, sačinjene od više državljana Srbije, koju je tokom prethodnih godina oformio i koristio državljanin Hrvatske N. K. (1973), inspektor u Odjelu za terorizam i ekstremno nasilje u Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj, predsjednik Nacionalnog sindikata policije Hrvatske - navedeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.