GLOBUS Učešće delegacija iz 200 zemalja

Veliki samit UN-a o klimatskim promjenama počinje danas u Madridu

Konferencija je trebalo da bude održana u Čileu ali je prebačena u Španiju zbog velikih antivladinih protestA

Srna
02.12.2019 08:48

Počinje UN samit u Madridu

Foto: AFP

Veliki samit UN o klimatskim promjenama počinje danas u Madridu uz učešće delegacija iz 200 zemalja radi usklađivanja regulativa i ostvarenja ciljeva za ograničenje globalnog otopljenja, kako je predviđeno Sporazumom iz Pariza.

Samit traje dvije sedmice i počet će prenosom funkcije predsjedavajućeg na čileanskog ministra za ekologiju Karolinu Šmit.

Konferencija je trebalo da bude održana u Čileu ali je prebačena u Španiju zbog velikih antivladinih protesta.

Šmitova je sastanak nazvala i "konferencijom sprovođenja" jer će delegati pokušati da riješe sporna pitanja sa prošlogodišnjeg samita u Katovicama u Poljskoj.

Među spornim pitanjima je i način formiranja sistema funkcionalnog međunarodnog trgovanja emisijama štetnih plinova i odštete siromašnijim državama za gubitke i štetu nanesenu klimatskim promjenama.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je jučer da su smanjenja dogovorena prema Sporazumu iz Pariza do sada bila potpuno neadekvatna u ograničenju rasta temperature zraka.

Učesnici samita suočavaju se i sa pritiskom globalnog pokreta za borbu protiv klimatskih promjena na čelu sa švedskom tinejdžerkom Gretom Tunberg.

Krajem sedmice se više hiljada demonstranata okupilo u gradovima od Australije do Indije i Evrope kako bi ukazali na "hitnost reagovanja" i na sve jače naučne dokaze o posljedicama globalnog zagrijevanja.

Tagovi

UN Madrid

Komentari

NA VRH