UKRAJINA

Detalji atentata: Ovaj političar je bio meta, a ubijen je njegov trogodišnji sin

S lica mjesta. Twitter

Sl. M / Avaz.ba

2.12.2019

Trogodišnji sin Vječeslava Soboleva, ukrajinskog političara i biznismena, ubijen je sinoć u atentatu u centru Kijeva, kada je nepoznata osoba otvorila vatru na njegov Range Rover.  

Sobolevljev sin, kog je pogodio metak, preminuo je u bolnici.

Sobolev, njegova žena i dijete izlazili su iz restorana "Mario" i sjeli u automobil, kada je ubica dotrčao do i pucao, prenose lokalni mediji. 

Istovremeno je, navodno, hitac ispaljen i iz automobila Lexus koji je nestao sa lica mjesta. U potrazi za ubicom u Kijevu je počela specijalna policijska operacija. Otac ubijenog djeteta, Vječeslav Sobolev je inače poznat biznismen u Donjecku, koji je tokom 1990-ih prvi osnovao mrežu modernih supermarketa "Obžora".

Za poslanika Gradskog vijeća Donjecka izabran je 2002. U aprilu 2005. postavljen je za zamjenika gradonačelnika Donjecka Aleksandra Lukljančenka, ali se potom približio struji Julije Timošenko. Ubrzo je počeo da radi u Savjetu za nacionalnu bezbjednost i odbranu, a 2010, po završetku mandata Julije Timošenko, postao je zamjenik šefa "Njeftgasa".

Tri žene i petoro djece

Sobolev se drugi put oženio 2011. kćerkom ruskog biznismena i bivšeg senatora Borisa Špigela, Svetlanom, koja je prethodno bila udata za pop zvijezdu Nikolaja Baškova, sa kojim je dobila sina Bronislava. Sobolev je usvojio Bronislava, a sa Svetlanom je 2012. dobio je kćerku Ninu. No, već naredne godine par se razveo i Sobolev se preselio u Kijev, gdje je postao član Kijevskog regionalnog vijeća pri Bloku Petra Porošenka. 

Na ljeto 2015. oženio se treći put, Inom Viljčinskajom, vlasnicom "Platinum galerije". Sobolev je usvojio i njenu kćerku Mariju, a Ina je u avgustu 2016. rodila sina, dječaka koji je stradao u pucnjavi.

Sam Sobolev je u jednom intervju rekao kako je otac petoro djece. Ipak, kada je posljednji put 2018. pričao o svojoj djeci, rekao je da ima Davida, Aleksandra i da je očuh Mariji.

Sukob oko marketa

Posljednjih godina se protiv njega se u medijima vodila intenzivna kampanja koja je za cilj imala da ga diskredituje, prenose mediji.

On je optužen da sarađuje sa Donjeckom narodnom republikom (DNR), s obzirom na to da su njegovi marketi u Donjecku nastavili raditi i nakon oružanih sukoba. Sobolev je tvrdio da je "Obžoru" prodao 2007. Optužio je bivšeg sudiju Vrhovnog privrednog suda Artura Emelianova, sa kojim je imao oštar sukob oko podjele biznisa. Pojedini mediji navode da sukob oko posla između njih i dalje traje, mada se i dalje ne zna tačno šta je do njega dovelo.  


Prema jednoj verziji, Sobolev je i nakon početka rata u Donbasu zadržao de facto kontrolu nad "Obžorom" na nekontrolisnim teritorijama, ali ju je prije nekoliko godina izgubio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.