KINA

Peking očekuje ukidanje američkih sankcija

Američko-kineski trgovinski spor počeo je sa carinama SAD, tako da prve moraju biti ukinute, rekao je Đijanguo

Kina očekuje da će Amerika ukinuti neke od carina u sklopu trgovinskog sporazuma. Ilustracija

Srna

2.12.2019

Kina očekuje da će Amerika ukinuti neke od carina u sklopu trgovinskog sporazuma, piše kineski dnevnik "Global Times"".

List navodi da neće biti nikakvog dogovora između Kine i SAD bez obećanja da će biti ukinute carine koje je uveo Vašington.

List je prenio izjavu zvaničnika da će Kina kupovati američke poljoprivredne proizvode i da će količina biti značajna, ali da u dogovoru ne mogu obećati tačan broj jer će to zavisiti od potražnje na tržištu.

Komentari u listu objavljeni su povodom pregovora o preliminarnoj "Prvoj fazi" sporazuma s ciljem rješavanja osamnaestomjesečnog trgovinskog sukoba između najveće dvije svjetske ekonomije.

- Ukidanje carina je obavezno. Američko-kineski trgovinski spor počeo je sa carinama SAD, tako da prve moraju biti ukinute - rekao je bivši kineski ministar za trgovinu Vej Đijanguo.

List piše da je Kina već riješila neka sporna pitanja poput zaštite intelektualne imovine, regulative stranih investicija i otvaranja svog finansijskog tržišta nezavisno od trgovinskih razgovora.

Kineski zvaničnici izjavili su ranije da se američka strana saglasila da postepeno ukine carine kako bude ostvaren napredak u okončanju oko trgovinskog i tehnološkog spora. Američka strana to nije potvrdila.


Tokom prošle sedmice, obje strane su sugerirale da su veoma blizu postizanja dogovora, ali to je bilo prije nego što je Kina reagirala na odluku američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da potpiše Ukaz kojim podržava demonstrante u Hong Kongu.


Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je danas da je suspendirana revizija zahtjeva američkih vojnih brodova i aviona za posjetu Hong Kongu kao odgovor na Zakon koji je usvojen u Kongresu kao podrška demonstrantima na toj teritoriji.


List podsjeća da će nove američke carine na brojne kineske proizvode, uključujući laptopove i pametne telefone stupiti na snagu 15. decembra i da bi preliminarni dogovor to mogao spriječiti, ali da obećanje da neće biti novih carina neće biti dovoljno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.