AMERIKA U uzgoj uloženo 10 miliona dolara

Nova sorta jabuke u frižideru može trajati godinu

Avaz.ba
03.12.2019 11:27

Naučnici su dva desetljeća razvijali ovu sortu

Foto: GETTY IMAGES

Nova sorta jabuke nazvana Cosmic Crisp, koju su naučnici razvijali dva desetljeća i koja bi navodno u frižideru trebala trajati do godinu, u nedjelju je u ponudi na tržištu SAD, piše BBC. 

Radi se o sorti dobivenoj križanjem sorti jabuka Honeycrisp i Enterprise, a prvi put je uzgojena na Državnom univerzitetu Vašington 1997. 

U uzgoj nove "čvrste, hrskave i sočne" jabuke uloženo je 10 miliona dolara, a ekskluzivno pravo za njezin uzgoj u narednih deset godina dobili su voćari u američkoj saveznoj državi Vašington.

- Radi se o vrlo hrskavoj jabuci, relativno je čvrsta i ima dobar odnos slatkoće i oporosti, a i vrlo je sočna - kazala je Kejt Evans (Kate), jedna od voditeljica programa uzgoja jabuka na Univerzitetu.

Također, istaknula je, sporo se kvari te u frižideru zadržava "odličnu kvalitetu, čak 10 do 12 mjeseci". 

Više od 12 miliona stabala te jabuke zasađeno je u voćnjacima u državi Vašington na površini od 12.000 hektara, a procjenjuje se da će uzgajivači od prodaje ukupno zaraditi 30 miliona dolara. 

Sorta je prvo bila poznata pod nazivom WA38, a ime Cosmic Crisp je dobila zbog bijelih majušnih tačkica na tamnocrvenoj kori, podsjećajući na noćno nebo. 

Država Vašington je najveći proizvođač jabuka u SAD, a najpopularnije sorte Golden Delicious i Red Delicious suočavaju se sa žestokom konkurencijom. 

Jabuke su nakon banana najprodavanije voće u SAD.

Tagovi

SAD Washington
NA VRH