LONDON

Tramp osuo po Makronu, a kazao i da voli Tursku

Tramp je kazao da je bio ljut na NATO kada je tek postao predsjednik, ali i da je već do sada podigao godišnji budžet za 130 milijardi

Stoltenberg i Tramp: Susret u Londonu na samitu NATO-a. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

3.12.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je na zajedničkoj konferenciji za medije s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom na samitu NATO-a u Londonu kritizirao poziciju Francuske prema Alijansi.

- Oni trebaju više zaštitu nego iko, zato sam malo iznenađen da oni prekidaju veze - kazao je Tramp.

Nazvao je Makronovu (Macron) izjavu o NATO-u "gadnom" te da "ne možete ići okolo i govoriti takve stvari o NATO-u".

Novinari su tražili komentar o Turskoj, je li pouzdana članica i hoće li biti izložena sankcijama nakon intervencije u Siriji.

Ne želim biti policija

- Turska je zemlja s kojom imam dobre odnose. Napravili smo sporazum prema kom su svi bili kritični, a sada priznaju da je dobar. Prije nekoliko dana sam pročitao neke članke, koji hvale moj dogovor s Turskom. Htio sam da izvučem naše vojnike. Ne želim da budem policija na granici za koju se bore više od 2.000 godina. Htio sam da se izvučemo, ali istovremeno da zadržimo naftu - kazao je Tramp.

Na pitanje o ruskom raketnom sistemu koji je kupila Turska Tramp je rekao da su Turci pokušali najprije kupiti američki sistem, ali da im Obama nije dopustio.

- Obamina administracija je rekla: "Ne možete imati 'Patriot sistem', nećemo vam ga dati." I zato su Turci otišli i kupili ruski sistem. Vidjet ćemo šta će se desiti, još razgovaramo. Htjeli su da kupe ''Patriot'', ali im je onemogućeno - kazao je.

Dodao je i da su Turci naručili ogroman broj američkih aviona F-35 i, ako im ne bude omogućeno kupiti, da će otići Rusima ili Kinezima, što Turska ne želi da uradi, kako je naglasio.

Pogledajte kartu

Tramp je kazao da je bio ljut na NATO kada je tek postao predsjednik, ali i da je već do sada podigao godišnji budžet za 130 milijardi.

Dodao je, što se njega tiče, da "voli Tursku i da se vrlo dobro slaže s Erdoanom", da misli da je Turska dobra članica ili da će biti te da će vidjeti u budućnosti kako se stvari kreću.

Stoltenberg je pohvalio Trampov angažman kada je u pitanju povećanje budžeta za NATO-a u iznosu od 130 milijardi.

- Pogledajte samo kartu. Oni graniče s Iranom i Sirijom, i to je jedina članica NATO-a da ima granice s tim dijelom svijeta. Također, Turska je imala izuzetan značaj u našim zajedničkim naporima u borbi protiv ISIS-a. Oslobodili smo cijeli teritorij koji je ISIL kontrolirao samo prije nekoliko mjeseci. Držali su 8 miliona ljudi pod svojom vlasti, sada je to slobodno. Uspjeli smo to uraditi, koristeći se infrastrukturom i bazama u Turskoj. U borbi protiv ISIL-a Turska je imala presudnu ulogu - kazao je Stoltenberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.