SVIJET

Tramp: Boris je veoma sposoban, u stanju je realizirati Brexit

Američki predsjednik boravi u Londonu, gdje prisustvuje sastanku čelnika NATO-a

Donald Tramp. Arhiv

Fena

3.12.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je u utorak kako smatra da je britanski premijer Boris Džonson (Johnson) veoma sposoban političar i da je u stanju da obavi veoma dobar posao, nekoliko momenata nakon što je kazao da ne želi da se miješa u britansku predizbornu kampanju.

Izbori od 12. decembra odlučit će o sudbini Brexita i pete svjetske ekonomske sile. Džonson je obećao izvesti Britaniju iz EU do 31. januara, dok je čelnik opozicione Laburističke stranke obećao još jedan referendum o britanskom ostanku u EU. 

Tramp je u Londonu, gdje prisustvuje sastanku čelnika NATO-a, izjavio kako ne želi komplicirati britanske izbore, ali je potom rekao da misli da je Boris veoma sposoban te da vjeruje da će ostvariti dobar posao.

Džonsona, rođenog u Njujorku, američki konzervativci opisuju kao britanskog Trampa i smatraju ga čelnikom koji je u stanju realizirati Brexit. 

Džonsonova Konzervativna stranka vodi u anketama javnosti, ali je nejasno može li osvojiti većinu u parlamentu koja bi osigurala britansko napuštanje EU u januaru.

Tramp je kontroverzna ličnost za mnoge u Britaniji, dok visoki zvaničnici Konzervativne stranke strahuju da bi njegovo miješanje u britansku predizbornu kampanju pokvarilo stranačke planove. 

Džonson je izjavio da su dobri odnosi sa SAD od vitalnog značaja, odgovarajući na novinarsko pitanje je li Trampovo miješanje u predizbornu kampanju uznemirujuće po njega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.