NEUGODNOSTI

Kamere snimile kako Makron, Džonson i Trudo ogovaraju Trampa

Snimak je nastao na prijemu u Bakingemskoj palači kod kraljice Elizabete II i njenog nasljednika, princa Čarlsa

Džonson i Trudo. AFP

Avaz.ba

4.12.2019

Na samitu NATO-a u Londonu, koji se održava jučer i danas, imali smo prilike vidjeti kako se američki predsjednik Donald Tramp (Trump) prepucava s francuskim kolegom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) pred kamerama.

No, nova snimka koja je procurila u medije i na društvene mreže pokazuje kako čelnici nekih od najvažnijih američkih saveznica, koliko se iz razgovora može zaključiti, ogovaraju i ismijavaju Trampa.

Snimak je nastao na prijemu u Bakingemskoj palači kod kraljice Elizabete II i njenog nasljednika, princa Čarlsa (Charles).

Na njoj se mogu vidjeti holandski premijer Mark Rute (Rutte), kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau), britanski premijer Boris Džonson (Johnson) i francuski predsjednik Makron, kako, stojeći u krugu razgovaraju uz čašicu.

A dio razgovora, koji su uhvatili mikrofoni američke televizije CBS, prilično je zanimljiv.

"A zbog toga si kasnio?", pita Džonson Makrona. Makronov odgovor se ne može razumjeti na snimci, ali na njega se nadovezuje Trudo: "Kasnio je zbog njegove konferencije za novinare koja je trajala 40 minuta."

"O da, da, najavio je...", kaže dalje Trudo, ali ostatak rečenice je opet nerazumljiv.

Makron je, naime, u utorak poslije podne razgovarao s Donaldom Trampom koji je prije samita oštro napao Makrona zbog njegove ocjene o NATO-u i zbog planiranog oporezivanja američkih tehnoloških kompanija.

- Samo se vidjelo da je njegovoj ekipi čeljust pala na pod (u šoku) - kaže u nastavku razgovora Trudo, prema svemu sudeći govoreći o Trampu.

Kao i za prethodnog samita NATO-a, Tramp nije poštovao protokol, već je izjave za novinare u društvu čelnika savezničkih zemalja iskoristio da nepredviđeno odgovara na pitanja međunarodnih medija.

Pritom je Tramp govorio i o kongresnoj istrazi za svoj opoziv, iako ona nema veze s NATO-ovim samitom, a usput je i nazvao predsjednika Kongresnog odbora za obavještajne poslove Adama Šifa (Schiff) "manijakom" i "vrlo bolesnim čovjekom".

Stoga je očito da je Trudo govorio o Makronovoj konferenciji s Trampom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.