SVIJET

Donald Tramp napustio NATO samit u Londonu

On je prozvao Trudoa da ne plaća 2 posto, aludirajući na obavezu koju su sve članice NATO-a prihvatile, s rokom do 2024., da ulažu 2 posto svog BDP-a u oružane snage kao temelj zajedničke odbrane saveza

Donald Tramp. AP

N.C./ Avaz.ba

4.12.2019

Nakon što se u javnosti pojavio snimak na kojem lideri NATO-a ismijavaju američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), on je napustio samit u Londonu. 

Naime, kamere CBC-a snimile su razgovor premijere Džastina Trudoa (Justin Trudeau), Borisa Džonsona (Johnson), Marka Rutea i francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) dok su ismijavali predsjednika SAD. Nakon što je pogledao snimak, Donald Tramp je ljutito reagirao te je napustio samit.

Tramp je medijima rekao šta misli o kanadskom premijeru.

On je dvoličan, prozvao sam ga jer ne plaća dovoljno - rekao je Tramp o Trudou.

Tramp je dodao da je istina da je prozvao Trudoa da ne plaća 2 posto, aludirajući na obavezu koju su sve članice NATO-a prihvatile, s rokom do 2024., da ulažu 2 posto svog BDP-a u oružane snage kao temelj zajedničke odbrane saveza.

- On ne plaća 2 posto, a trebao bi. To je Kanada, oni imaju novca i trebali bi plaćati 2 posto, tako da sam ga prozvao i sigurno nije bio sretan zbog toga, ali tako je kako je - nastavio je Tramp.

Potom je otkazao zakazanu pres-konferenciju, a onda i odlučio skratiti svoj boravak u Londonu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.