SVIJET

Mauritanija: Potonuo brod sa 150 migranata, najmanje 57 stradalih

Oni koji su doplivali do obale zaprimili su pomoć lokanih vlasti, IOM-a i UNHCR-a

Ilustracija. Arhiv

N.C./ Avaz.ba

5.12.2019

Najmanje 57 migranata utopilo se nakon što je potonuo brod koji je prevozio 150 migranata. Brod koji je iz Gambije prevozio izbjeglice potonuo je u blizini obala Mauritanije.

Preživjeli migranti rekli su da je brod iz Gambije krenuo prije sedam dana te da su se na brodu nalazili žene i djece. Nakon nesreće 83 osobe uspjele su doplivati do obale. Migranti koji su doplivali zaprimili su pomoć lokalnih vlasti, IOM-a i UNHCR-a. 

- Potvrđena je smrt najmanje 57 ljudi, nakon što je potonuo brod koji je putovao iz Gambije – izvijestila je UN-ova Međunarodna organizacija za migracije.

Naime, do nesreće je došlo kada je na brodu koji je prevozio migrante nestalo goriva, dok se približavao obalama Mauritanije. Preživjeli se trenutno nalaze u Nuadibuu, drugom najvećem mauritanskom gradu.

- Lokalne vlasti vrlo učinkovito koordiniraju akciju pomoći s agencijama koje su trenutno prisutne u Nuadibuu – kazala je voditeljica misije IOM-a u Mauritaniji Laura Lungaroti (Lungarotti).

Ona je dodala i da je trenutni prioritet briga za sve koji su preživjeli te im se pruža potrebnu pomoć.

Povrijeđeni su dopremljeni u gradsku bolnicu, a vlasti u Mauritaniji u kontaktu su s gambijskim konzulatom kako bi migrantima bila osigurana potrebna podrška.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.