SVIJET Izlaze na proteste protiv planova predsjednika Emanuela Makrona

U Francuskoj štrajk uposlenika javnog sektora, saobraćaj obustavljen

Avaz.ba

U Parizu je raspoređeno 6.000 policajaca koji će osiguravati ulice glavnog grada Francuske

Foto: Agencije


U Francuskoj je danas počeo masovni štrajk kojim članovi skoro svih sindikata iz javnog sektora prekidaju rad i izlaze na proteste protiv planova predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da revidira penzijski sistem. 

Nakon protesta "žutih prsluka" koji su počeli prije godinu, uposlenici u brojnim sektorima u Francuskoj najavili su stupanje u štrajk na neodređeno vrijeme kao reakciju na reformu sistema penzionisanja koju je pokrenula Makronova administracija. U Parizu je raspoređeno 6.000 policajaca koji će osiguravati ulice glavnog grada Francuske, s obzirom na to da se očekuju masovne demonstracije širom grada, prenosi Anadolu Agency.

Ajfelov toranj i Muzej Luvr upozorili su na moguće zatvaranje, hoteli su gotovo prazni, a mnogi turisti i gosti otkazali su svoj dolazak u jednu od najposjećenijih zemalja svijeta. Štrajkom je najteže pogođen sektor saobraćaja, otkazano je 30 posto letova unutar zemlje, vozovi i autobusi i najveći dio pariske metro mreže jutros nisu saobraćali. 

U saopćenju iz kompanije za javni prijevoz SNCF navedeno je da će od 5. do 8. decembra na snazi biti obustava prodaje karata. Mnogi zaposleni u Parizu će raditi od kuće ili uzeti slobodan dan kako bi ga proveli s djecom, s obzirom na to da skoro 80 posto prosvjetnih radnika štrajkuje. Očekuje se da će na stotine hiljada građana širom Francuske izaći na ulice, a u Parizu je planirano okupljanje na gradskoj željezničkoj stanici Gare de l'Est, odakle se će nastaviti kretati prema Trgu nacije. Zabranjeno je okupljanje na aveniji Champs-Elysees, oko predsjedničke palače, parlamenta i katedrale Notr Dam.

Predsjednik Makron privremeno je otkazao sve strane posjete kako bi se fokusirao na rješavanje problema koji će biti prouzrokovani današnjim štrajkom. Lista preduzeća koja su stupila u štrajk je prilično duga, a među njima su kompanija koja vrši javni prijevoz unutar i u okolini Pariza RATP, francuska željeznica SNCF, aviokompanija "Air France", kompanija "Renault"... 

Učešće u štrajku najavili su policajci, doktori, medicinari, uposlenici bolnica, studenti, uposlenici pošte, advokati, taksisti, vozači, uposlenici Hitne pomoći te uposlenici i službenici brojnih drugih preduzeća i kompanija. Građani se bune protiv reforme penzija koja, za razliku od aktuelnog, predviđa univerzalni sistem penzija, odnosno ukidanje razlike između penzionisanja službenika i radnika, kao i privilegija koje imaju. Reforma također predviđa da se dob penzionisanja postepeno poveća sa 62 na 64 godine. Francuzi su poznati kao nacija koja svoje zahtjeve i negodovanja iskazuje kroz štrajkove i proteste, a ova zemlja je i ranije bila poprište masovnih štrajkova. Jedan takav je održan 1995. godine, trajao je tri sedmice, a u zemlji je nastao potpuni kolaps. Pretpostavlja se da je današnji štrajk najveći nakon 1995. godine, a istovremeno i jedan od najvećih u historiji zemlje.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na