ANKARA

Erdoan: NATO treba podržati Tursku u ofanzivi protiv sirijskih Kurda

Redžep Tajip Erdoan. AFP

Fena

5.12.2019

NATO saveznici trebali bi podržati Tursku u sukobu s borcima sirijskih Kurda nakon što je Ankara povukla protivljenje vojnim planovima alijanse za Poljsku i baltičke zemlje, navodi danas emiter programa NTV izjavu predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan). 

Uoči jučerašnjeg samita u Londonu Turska je razbjesnila ostale članice NATO-a tvrdeći da će blokirati vojni plan Alijanse dok ona ne proglasi kurdsku miliciju YPG terorističkom organizacijom, a protiv koje je pokrenula vojnu ofanzivu prije dva mjeseca. 

Erdoan je izjavio novinarima u Londonu da je Turska povukla protivljenje planu odbrane baltičkih zemalja nakon što su generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i čelnici Njemačke, Francuske i Poljske zatražili tursku podršku. 

- Nakon razgovora s mojim kolegama, rekao sam „da“ njihovom planu, ali da nas oni ne smiju napustiti u borbi protiv terora – izjavio je Erdoan za NTV. 

Stoltenberg je izjavio nakon samita da saveznici nisu raspravljali kako da okarakteriziraju kurdsku paravojsku YPG tokom razgovora, prenosi RT.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.