NJEMAČKA

Merkel prvi put obišla Aušvic: Osjećam stid zbog zločina koji su počinili Nijemci

Merkel je obišla kompletan kompleks ovog zloglasnog logora, zatvorske ćelije, sobe za mučenje...

Merkel: Nije davala izjave. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

6.12.2019

Njemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se u posjeti Memorijalu Aušvic-Birkenau, nekadašnjem njemačkom nacističkom koncentracionom logoru, prvi put otkako je prije 14 godina došla na vlast.

Po dolasku na ovo najmračnije mjesto njemačke historije, Merkel je prošla kroz ulaznu kapiju nekadašnjeg logora na kojoj i danas stoji cinični natpis: "Rad oslobađa."

Njemačka kancelarka donijela je i donaciju od 60 miliona eura namijenjenu fondu za očuvanje fizičkih ostataka lokacije - baraka, tornjeva i ličnih predmeta žrtava poput cipela ili kofera.

Kako su izvijestili njemački mediji, Merkel je obišla kompletan kompleks ovog zloglasnog logora, zatvorske ćelije, sobe za mučenje, prostorije u kojima su masovno ubijane žrtve puštanjem plina.

- Osjećam duboki stid zbog barbarskih zločina koje su ovdje izvršili Nijemci. To su bili zločini koji su prešli sve granice toga što čovjek može zamisliti - kazala je Merkel.

Ona je naglasila da je za Nijemce to odgovornost koja nikada neće proći.

- Aušvic-Birkenau je njemački logor smrti. Stvorili su ga Nijemci. Stalo mi je da naglasim tu činjenicu. To je odgovornost koja nikada ne prolazi. On se nalazi u Poljskoj. Ali u logoru izvršioci zločina bili su Nijemci - kazala je njemačka kancelarka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.