VAŠINGTON

Esper: Nema pomaka u nastojanjima da Turska odustane od S-400

Mark Esper. AFP

Fena

6.12.2019

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je da „nema pomaka“ u nastojanjima da Turska odustane od ruskog sistema raketne odbrane S-400. 

- Tapkamo u mjestu, trenutno nema nikakvih pomaka – izjavio je Esper dodajući da „oni idu u krivom smjeru po pitanju S-400“. 

On je dao te komentare nakon samita NATO-a u Londonu 3. i 4. novembra, tokom koga je Esper učestvovao u sastancima s turskom stranom. 

Tokom samita američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je da dvije strane nastavljaju s razgovorima o toj temi, naglašavajući, ipak, da je, uoči turske odluke o nabavci S-400, Ankari uskraćena prilika da kupi američki raketni sistem Patriot.

Ruski raketni sistem S-400 najspornije je pitanje u američko-turskim odnosima nakon što je Turska potpisala 2,5 milijardi dolara vrijedan ugovor s Rusijom o nabavci S-400 u 2017. i počela je primati isporuke u julu ovu godine. 

U reakciji na to Vašington je izbacio Ankaru iz programa razvoja američkih borbenih aviona F-35, u kome je participirala Turska, iz straha da bi turski potez mogao omogućiti Rusiji da dođe do osjetljivih informacija o naprednoj američkoj letjelici. 

Dvojica američkih senatora u ovom su mjesecu objavila pismo u kome pozivaju na uvođenje sankcija Turskoj, manje od mjesec nakon novembarske posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) Bijeloj kući.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.