SVIJET

Zbog protesta u Francuskoj otkazani letovi, metroi ne rade

Demonstranti zapalili i jednu prikolicu i uništavali nadzorne kamere

Demonstranti na ulicama. Agencije

N.C./ Avaz.ba

6.12.2019

Tokom drugog dana štrajka zbog planiranih reformi u penzionom sistemu na prijedlog Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), predsjednika Francuske, bile su poremećene ključne javne službe u cijeloj zemlji.

Nisu u potpunosti funkcionirale škole, bolnice i javni prijevoz. U bolnicama je zabilježen nedostatak osoblja, piše BBC. 

- Otkazano je oko 90 posto brzih vozova, dok su mnoge aviokompanije obustavile letove - saopćili su SNCF, francuske željeznice.

Čak 9 od 16 metro linija u Parizu bilo je zatvoreno, a ostale su imale ograničene usluge.

Na glavnim cestama u Parizu jutros su zabilježene gužve u saobraćaju. Veliki broj građana odlučio se za bicikle i električne skutere, nastojeći izbjeći haos koji je nastao zbog štrajka.

Prvog dana na protestima je bilo najmanje 800.000 ljudi, a u nekoliko gradova došlo je i do sukoba između demonstranata i policije.

Proteklih godina najmasovniji štrajk u Francuskoj organizirali su sindikati nezadovoljni planovima bodovima u penzionom sistemu koje je predlagao Makron.

Jučer je tokom protesta došlo do nasilja, odnosno sukoba između demonstranata i policije kada su na pariskom trgu Republike demonstranti premazani crnom bojom počeli paliti razne predmete, poput kanti za smeće, i bacati cigle. Potom je policija odgovorila, i to upotrebom suzavca.

Demonstranti su zapalili i jednu prikolicu i uništavali nadzorne kamere. Policija je na ispitivanje privela najmanje 87 osoba.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.