GLOBUS Verbalni okršaj svjetskih zvaničnika

Kim uvredom uzvratio Trampu: Ti si senilni starac

Nakon američkih prijetnji vojnom akcijom, oglasili se sjevernokorejski funkcioneri

Sl. M. / Avaz.ba
07.12.2019 07:59

Kim Jong-un i Dolad Tramp

Foto: Avaz

Nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) ponovo zaprijetio vojnom akcijom, Sjeverna Koreja je uzvratila verbalnim napadom. Naime, sjevernokorejski lider Kim Jong-un je rekao kako će Trampa smatrati "senilnim starcem", ukoliko nastavi da koristi provokativni jezik.

Prva zamjenica severnokorejskog ministra vanjskih poslova Čoe Son Hui oglasila se preko državnih medija, a nakon što je Tramp severnokorejskog lidera Kim Jong-una nazvao "roket men" (raketaš) i zaprijetio vojnom akcijom,

- Ako se ponovo upotrebe jezik i izrazi koji podstiču atmosferu konfrontacije, to se mora dijagnostificirati kao povratak senilnog starca - rekla je Čoe.

Ona je naveda da su Trampove primedbe "podstakle talase mržnje Severne Koreje prema SAD", jer su pokazale "nepristojnost prema dostojanstvu vrhovnog vođe". Pjongjang će odgovoriti na svoj oštar način ukoliko Tramp ponovo upotrijebi slične fraze i pokaže svoju namjeru da provocira Severnu Koreju.

Severna Koreja je još 2017. godine nazvala Trampa senilnim, a ovo je prvi put za više od godinu da je Pjongjang otvoreno kritikovao Trampa. Tramp i Kim su se poslednji put satsali u junu, u demilitariziranoj zoni između dvije Koreje. Pjongjang je i poslij toga nastavio sa testiranjem balističkih raketa, posljednji put prošle sedmice.

Komentari

NA VRH