SVJETSKI REKORD Trgovanje akcijama počinje 11. decembra

Saudijska naftna kompanija najvrednija na svijetu: Skinula s trona američki "Apple" i kinesku "Alibabu"

Rijad za sada ne otkriva hoće li, gdje i kada "Aramco" izaći na berzu u inozemstvu

Sl. M. / Avaz.ba
07.12.2019 08:10

Saudi Aramco

Foto: Bloomberg

Inicijalna javna ponuda (IPO) saudijske državne naftne kompanije "Saudi Aramco", postala je najvrednija ikada sa prikupljenih 22,4 milijardi eura, a njenim akcijama će, kako je objavila saudisjka berza na Twitteru, početi da se trguje 11. decembra.

Kompanija je prodala tri milijarde akcija po cijeni od 32 saudijskih rijala (7,49 eura).

Ova mega-flotacija je nadmašila dosadašnje rekordno listiranje od 22 milijarde eura koje je zabilježio kineski tehnološki div "Alibaba" 2014. godine.

Istovremeno, "Aramco" je skinuo sa trona kompaniju "Apple" kao najvredniju na svijetu, dostigavši ukupnu tržišnu vrijednost 1.494 milijardi eura u odnosu na "Appleovih" 1.028 milijardi eura.

Ipak, tržišna vrijednost "Aramca" je podbacila u odnosu na procjenu saudijskog princa prestolonasljednika Mohameda bin Salmana koji je najavljivao 1.757 milijardi eura. 

Potražnja institucionalnih investitora za "Aramcovim" akcijama, uključujući saudijske fondove i kompanije, dostigla je 93 milijarde eura, dok je potražnja malih individualnih ulagača iznosila 11 milijardi eura.

Prema podacima kompanije, oko 4,9 miliona saudijskih malih investitora kupilo je akcije naftnog giganta, među kojima 2,3 miliona čine ljudi životnog doba između 31 i 45 godina.

Rijad za sada ne otkriva hoće li, gdje i kada "Aramco" izaći na berzu u inozemstvu.

Komentari

NA VRH