VJEROVALI ILI NE

I Nijemci odlaze na rad u inozemstvo

Među emigrantima najviše je akademskih građana. DW

Avaz.ba

7.12.2019

Većina njemačkih emigranata odlazi u inozemstvo zbog posla i više novca. Među njima je najviše akademskih građana, a najpopularnija destinacija za Nijemce je susjedna zemlja koja ima njemačko govorno područje, navodi DW.

Njemački emigranti pretežno su visokoobrazovani akademski građani u najboljim godinama: 76 posto njih ima univerzitetsku diplomu ili su doktori nauka, dakle, tri četvrtine, mada samo četvrtina njemačkog stanovništva ima visoko obrazovanje. Većina je stara između 20 i 40 godina, pokazala je studija Saveznog zavoda za istraživanje stanovništva.

Prema ovoj studiji, veliki dio ispitanika je emigrirao iz profesionalnih razloga. 

- Često se radi o sljedećem koraku u karijeri - rekao je politikolog Andreas Ete prilikom predstavljanja rezultata studije u Berlinu. 

Samo 18 posto ispitanika je odgovorilo da njemačku napušta zbog nezadovoljstva životom u ovoj zemlji.

Prednosti i nedostaci iseljavanja

Za većinu emigranta odlazak u inozemstvo se i finansijski isplatio. 

- Više od 60 posto ispitanika reklo je da im je neto prihod domaćinstva u inozemstvu ''bolji'' ili ''mnogo bolji'' od plaće koju su imali posljednjih mjeseci u Njemačkoj - rekao je Ete. 

U prosjeku, neto lični prihod se povećao za 1.186 eura mjesečno.

To veliko povećanje prihoda ostaje čak i kada se u obzir uzme različita kupovna moć zemalja u kojima su Nijemci emigrirali. Pokazalo se da su od povećanja neto prihoda u inozemstvu profitirali svi emgranti, a pogotovo oni koji nemaju visoku stručnu spremu.

Međutim, postoje i negativne posljedice emigracije: za 40 posto iseljenika društveni kontakti su se u inozemstvu malo pogoršali.

Prema Saveznom zavodu za istraživanje stanovništva, u inozemstvu trenutno živi oko četiri miliona Nijemaca. Svake godine u prosjeku 180.000 njemačkih građana napusti zemlju. U istom periodu oko 130.000 se vrati. Zbog toga Njemačkoj ne prijeti trajni gubitak kvalificiranih radnika, takozvani odliv mozgova. Studija pokazuje da je boravak u inozemstvu obično privremen i traje samo nekoliko godina. Politikolog Andreas Ete kaže da bi se prije moglo govoriti o „cirkulaciji mozgova". 

Posebno popularna Švicarska

U proteklih deset godina Švicarska je bila daleko najpopularnije odredište njemačkih emigranata. Skoro 200.000 Nijemaca preselilo se u susjednu zemlju, 127.000 je otišlo u Sjedinjene Američke Države, 108.000 u Austriju i 82.000 u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Stopa iseljenika iz Njemačke je sa 5,1 posto relativno visoka u odnosu na druge industrijske zemlje. Tako se, naprimjer, iz SAD iseljava 0,7 posto stanovništva, iz Japana 0,6, dok Poljska tu bilježi visokih 10 procenata.

Ova studija German Emigration and Remigration Panel Study (GERPS) potpuno je preokrenula tradicionalni pristup istraživanja migracije: ne istražuje imigrante u njihovoj ciljnoj zemlji, već se koncentrira na emigrante iz određene zemlje koji odlaze na različita mjesta svijetu.

Ovu studiju je Savezni zavod za istraživanje stanovništva iz Vizbadena radio zajedno sa sociolozima s Univerziteta Duizburg-Esen. Anketirano je više od 10.000 njemačkih državljana u dobi od 20 do 70 godina koji su se preselili u inozemstvo u periodu između jula 2017. i juna 2018. godine ili su se u istom periodu iz inozemstva vratili u Njemačku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.