AMERIKA

Tramp neće stavljati meksičke narkokartele na listu terorističkih grupa

Trampova najava uslijedila je nakon što su tri žene i šestoro djece ubijeni u zasjedi u zabačenom području na sjeveru Meksika. Agencije

Avaz.ba

7.12.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) za sada neće stavljati meksičke narkokartele na listu terorističkih grupa. 

Tramp je ranije najavio ove planove nakon ubistva devetero američkih državljana iz mormonske zajednice u Meksiku u novembru.

Američki predsjednik je stopirao taj plan na zahtjev meksičkog kolege Andreasa Manuela Lopeza Obradora. 

- Drago mi je što je uzeo naše mišljenje u obzir - rekao je Obrador, dodajući da je Meksiko zahvalan američkom predsjedniku što je odlučio da zadrži politiku dobrosusjedskih odnosa i saradnje.

Trampova najava uslijedila je nakon što su tri žene i šestero djece ubijeni u zasjedi u zabačenom području na sjeveru Meksika, navodi BBC. 

Ako bi SAD stavile kartele na listu terorističkih organizacija, to bi proširilo pravne i finansijske mogućnosti SAD u borbi protiv kartela, ali je Meksiko to vidio kao mogućnost kršenja državnog suvereniteta.

Tramp je rekao da je završena dokumentacija neophodna da se karteli proglase terorističkim organizacijama, ali da je na zahtjev Obradora odlučio da to suspendira.

On je rekao da će nastaviti ulagati napore s Meksikom u borbi protiv ovih stalno rastućih kriminalnih organizacija.

Više od 30.000 ljudi poginulo je 2017. godine u Meksiku u sukobima s narkokartelima, a stopa ubistava više je nego utrostručena od 2006. godine.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.