AMERIKA

Bijela kuća potvrdila: Nećemo učestvovati u pripremi opoziva Trampa

Proces u predstavničkom domu američkog Kongresa nazvali šaradom

Tramp: Ako hoćete da me opozovete, uradite to sada. Agencije

Avaz.ba

7.12.2019

Bijela kuća je prošle noći potvrdila da neće učestvovati na sjednici o pripremi formalne optužnice za smjenjivanje predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Bijela kuća se o tome izjasnila na isteku roka koji joj je odredio odbor predstavničkog doma Kongresa SAD za pravosuđe.

Bijela kuća je proces u predstavničkom domu američkog Kongresa nazvala šaradom. 

- Kao što znate, vaša istraga o pokretanju optužnice je potpuno neosnovana - napisao je advokat Bijele kuće Pet Sipoloni u pismu poslaniku demokrata Džeriju Nedleru (Jerry), predsjedavajućem odbora donjeg domu američkog Kongresa za pravosuđe.

Bijela kuća, koja je do sada odbila da sarađuje u istrazi demokrata o opozivu predsjednika, imala je rok do sinoć da se izjasni hoće li učestvovati, preko advokata, na sjednici o pisanju zvaničnog prijedloga Odbora za pravosuđe za njegov opoziv.

U dva pasusa pisma o tome se izričito ne kaže da Bijela kuća odbija da učestvuje, ali, po jednom visokom zvaničniku administracije, to jeste značenje tog teksta, navode američke agencije.

U pismu advokat Bijele kuće optužuje demokrate da "traće vrijeme Amerike" "tom šaradom" i navodi da bi usvajanje zvaničnog prijedloga za opoziv predsjednika Trampa bilo ravno "nesmotrenoj zloupotrebi vlasti", za šta kritičari optužuju Trampa.

Sipoloni je u pismu citirao Trampovu Twitter poruku poslanu ranije ove sedmice:

- Ako hoćete da me opozovete, uradite to sada, brzo, da možemo da imamo fer suđenje u Senatu i da naša zemlja može da se vrati radu.

Odluka je donesena dan nakon što je predsjednica predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy) objavila da je zatražila od predsjedavajućih odbora koji vode istragu o Trampovim odnosima s Ukrajinom da počnu pisanje optužnice zbog "zloupotrebe položaja" jer on "ponovo pokušava kompromitirati izbore u vlastitu korist".

Glasanje o opozivu bi moglo u predstavničkom domu biti prije Božića, te bi, ako tekst tu prođe, na redu početkom iduće godine bio Senat, gdje većinu imaju Trampovi republikanci.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.