SVIJET

Tramp i Jae-in: Situacija sa Sjevernom Korejom je ozbiljna

Vašington i Seul kao dugogodišnji saveznici pregovarali su i oko finansiranja boravaka američkih vojnika na teritoriju Južne Koreje

Mun Jae-in i Donald Tramp. Arhiv

N. C. / Avaz.ba

7.12.2019

Donald Tramp (Trump) i južnokorejski predsjednik Mun Jae-in razgovarali su telefonom o diplomatskim načinima održavanja odnosa sa Sjevernom Korejom, objavljeno je iz Seula.

- Čelnici su se složili da je situacija postala "ozbiljna", kao i da trebaju održati dijalog kako bi se postigli što skoriji rezultati pregovora o denuklearizaciji - saopćeno je iz južnokorejske Plave kuće. 

Na Korejskom poluotoku svakodnevno rastu tenzije uoči isteka roka od godinu koji je postavio Pjongjang. Sjeverna Koreja od SAD traži da odustanu od svoje politike zahtjeva unilateralne denuklearizacije, jer će u suprotnom njen čelnik Kim Jong-un odabrati neodređeni "novi put".  

Vašington i Seul, kao dugogodišnji saveznici, pregovarali su oko finansiranja boravaka američkih vojnika na teritoriju Južne Koreje.

Južnokorejski dužnosnici tvrde da Tramp traži oko 4 milijarde dolara više, a četvrti krug pregovora po ovom pitanju završio je bez dogovora.

Također, iz Plave kuće naglasili su da u telefonskom razgovoru predsjednici nisu razgovarali o finansiranju vojske SAD u Južnoj Koreji.

Na kraju Tramp i Jae-in zaključili su da je situacija sa Sjevernom Korejom ozbiljna te su se dogovorili svakodnevno savjetovanje po tom pitanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.