VELIKA BRITANIJA

Džonson: Britanija će primati samo visokokvalificirane strance

Džonson: Plan će stupiti na snagu nakon Brexita. Agencije

Avaz.ba

8.12.2019

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) predstavio je plan o migracijama koji bi trebao stupiti na snagu poslije Brexita, a čiji je cilj smanjivanje broja nekvalificiranih migranata. 

Ovaj plan podržava prijem visokokvalificiranih stranaca, ali ograničava broj niže obrazovanih migranata.

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da će ovaj plan smanjiti migracije i da će biti uspostavljen pošteniji sistem koji će privući najpametnije i najbolje ljude iz cijelog svijeta.

- Referendum o napuštanju EU bilo je glasanje za vraćanje kontrole nad našim granicama. To je upravo ono što će vlada konzervativaca učiniti i to tako što ćemo okončati Brexit i slobodu kretanja - rekla je Patel i dodala da će migracije konačno biti pod "demokratskom kontrolom".

Plan je sačinjen po ugledu na australski sistem bodova kako bi ekonomija države bila efikasnija, piše "Daily Mail". 

Torijevci planiraju da uvedu sistem bodovanja po različitim osnovama i kriterijima, koji migrante svrstava u tri kategorije.

Prvu takozvanu brzu kategoriju činili bi poduzetnici, investitori, visokokvalificirani radnici koji su već prihvaćeni ili afirmirani u tom pogledu.

U ovoj kategoriji neće biti nikakvih limita po pitanju dozvoljenog broja migranata koji mogu ući u zemlju.

Drugu kategoriju čine kvalificirani medicinski radnici kao što su ljekari, te različito medicinsko osoblje koje dolazi u Britaniju na poziv poslodavca. U ovoj kategoriji proces izdavanja vize bit će ubrzan uz smanjenu taksu.

Treća kategorija obuhvata niže kvalificirane ili nekvalificirane radnike koji bi imali dozvolu ulaska samo u slučaju da na tržištu rada Britanije dođe do manjka tih kadrova. U te radnike, naprimjer, spadaju sezonski radnici u poljoprivredi.

Sve vize bit će vremenski ograničene, a migranti će morati plaćati zdravstvenu naknadu za svaku godinu svoje vize, osim ako u međuvremenu ne riješe svoj status. 

Ovaj plan, koji će biti usvojen tek nakon 2022. godine, predviđa i usvajanje formalnog programa razmjene s vladama Australije i Kanada u smislu podjele najboljih praksi ovih zemalja.

Osim toga, predviđeno je i osnivanje supervizorskog tijela odnosno savjetodavne komisije za migracije, koja će podnositi izvještaj na godišnjem nivou s prijedlozima za smanjenje ukupne migracije i jačanje produktivnosti zemlje.

Džonson je u više navrata govorio o nezakonitoj i nekontroliranoj migraciji, insistirajući da migranti u Britaniji moraju da nauče engleski jezik.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.