KRALJEVSKA PORODICA Ostaje na tronu

Hoće li Britanci uskoro dobiti kralja: Stigao odgovor na šuškanja o abdikaciji Elizabete II

Avaz.ba

Kraljica Elizabeta II: Ništa od abdikacije

Foto: Avaz


Kraljica Elizabeta II ostat će na tronu do daljnjeg iako se posljednjih mjeseci šuškalo o tome da će abdicirati u korist svog sina, princa Čarlsa (Charles).

Posljednjih se mjeseci počelo govorkati kako će kraljica Elizabeta II uskoro otići u penziju i tron predati svom najstarijem sinu. Naime, mnogi smatraju kako je kraljica provela dovoljan broj godina na prijestolju te bi pod stare dane mogla lagodnije uživati u životu da ne mora vršiti dužnosti kraljice. Ipak, čini se kako od svega toga - neće biti ništa. 

  • Kraljica Elizabeta najstarija je koju je Britanija ikad imala

    Kraljica Elizabeta najstarija je koju je Britanija ikad imala

    Foto: Agencije


Iako se u britanskim medijima stalno piše o kraljevskoj porodici, reakcije sa samog dvora vrlo su rijetke. Ipak, čini se kako je porodica u ovom slučaju odlučila reagirati i sasjeći sve takve priče u korijenu.

Naime, Bekingemska palača pojasnila je kako kraljica ima mnoge ovlasti i privilegije, no službeno penzionisanje za nju nije moguće bez popriličnih političkih komplikacija, tako da će ostati na prijestolju do daljnjeg. 

I sama 93-godišnja Elizabeta potvrdila je svoju namjeru da će ostati na funkciji do kraja svog života, a njen će se 71-godišnji sin Čarls ipak morati još malo strpiti prije nego što mu pripadne kruna.

Portparol službene rezidencije princa Čarlsa otkrio je za magazin "People" da ne postoje nikakvi planovi prema kojima bi se hijerarhija na kraljevskom dvoru promijenila.

Do govorkanja o abdikaciji došlo je nakon što je kraljevski dvor uzdrmao pedofilski skandal princa Endrua (Andrew). Naime, palača je mlađeg brata princa Čarlsa razriješila svih dužnosti, a vjeruje se kako mu princ Viliam (William) i Čarls nikada niti neće vratiti njegove brojne zaklade, dužnosti i titule.  

Upravo su njih dvojica bili savjetnici kraljici u toj velikoj porodičnoj krizi kakva već dugo nije viđena na kraljevskom dvoru, pa se počelo pretpostavljati kako njihov utjecaj na staru kraljicu sve više jača te da bi ona u jednom trenutku mogla cijelu stvar vođenja monarhije prepustiti prestolonasljedniku Čarlsu.

Podsjetimo, kraljica Elizabeta II najstarija kraljica koju je Britanija ikada imala, a uz to je njena vladavina i najduža od svih monarha u povijesti te zemlje.  

Više o temi Velika Britanija

ZANIMLJIVOST
Muhamed je najpopularnije ime kod Britanaca
NA VRH

Podijeli članak na