VAŽNO I KORISNO

Mama koja je djeci ukinula ekrane podijelila sliku koja pokazuje pozitivne promjene

Sedam mjeseci za potpunu promjenu. Agencije

Avaz.ba

8.12.2019

Mama petero djece, pisac i blogerka Moli Defrank prije sedam mjeseci odlučila je da iščupa svoje klince iz ralja ekrana svih vrsta – pametnih telefona, televizora i računara. 

Nedavno je objavila fotografiju koja sumira rezultate ovog poteza – pet malih čitača ušuškanih u krevet s knjigama u rukama.

- Lako je djetetu ćušnuti Ipad u ruke kada želite nekoliko minuta na sebe. Današnji roditelji su prva generacija koja mora da se suoči s ovim dugoročnim nekontroliranim eksperimentom koji se provodi nad našoj djeci. Teško im je da se bore protiv nečeg što je toliko prisutno i lako dostupno. Ipak, u jednom trenutku morate da se zapitate da li treba tako. Mi smo na kraju zaključili da stvari moraju da se promijene - zaključuje Defrank.

Ona kaže da su dobrobiti ove odluke bile višestruke. 

- Počela sam bolje da uočavam talente i interesiranja svoje djece, jer su konačno mogli da im posvete vrijeme. Kćerka je počela mnogo brže da čita, sin crta i čak je organizirao porodične večeri crtanja na kojima je on nastavnik. Za djecu je dobro da iskuse dosadu kako bi preuzela inicijativu i probudila svoju kreativnost - dodaje on. 

Detoks od ekrana uopće nije toliko teško izvodljiv, kaže Defrank. 

- Najveći izazov je ponuditi djeci nešto što će raditi umjesto gledanja u ekran. Djeci je potrebno što više interakcije s drugim osobama kako bi razvijala društvene vještine i motoriku. Moraju da nauče da prepoznaju i tumače različite izraze lica, govor tijela, ton u govoru i druge vještine komunikacije.

Tako je roditeljima širom svijeta otkrila makar prvu stepenicu ka odvikavanju od tehnologije kojoj su djeca izložena.

- Moja djeca obožavaju ekrane. Ali ekrani im nisu uzvraćali ljubav. Pretvarali su ih u dekoncentrirane svađalice. Zbog toga smo muž i ja odlučili da ih potpuno izbacimo iz doma. Djeca su se prvo bunila, a onda se život nastavio. Detoks je bio iznenađujuće lak i izvodljiv, a moja devetogodišnja kćerka mi je više puta rekla kako joj je drago što smo ih izbacili - kaže Defrank.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.