ZAKONI Saopćilo je Ministarstvo za lokalni razvoj i ruralna pitanja

Bez odvojenih ulaza za muškarce i žene u restoranima u Saudijskoj Arabiji

Srna
08.12.2019 21:47

Novi propisi nisu obavezujući

Foto: Agencije

Restorani u Saudijskoj Arabiji više neće morati da imaju odvojene ulaze za žene i muškarce, saopćilo je Ministarstvo za lokalni razvoj i ruralna pitanja.

Portparol resornog ministarstva rekao je da novi propisi nisu obavezujući, što znači da restorani mogu da zadrže odvojene ulaze ako vlasnici to žele.

On nije precizirao hoće li biti ukinut sistem razdvojenog rasporeda sjedenja muškaraca i žena.

Ranije su svi restorani u Saudijskoj Arabiji morali da imaju odvojene ulaze za žene i muškarce.  

Prema strogim propisima u Saudijskoj Arabiji, muškarci i žene koji nisu u rodbinskim vezama ne smiju da budu zajedno na javnim mjestima, a za poštovanje tih pravila brine se posebna vjerska policija.

Međutim, princ Mohamed bin Salman je pokrenuo reforme i ublažio neke restrikcije u zemlji, uključujući zabranu da žene voze automobile.

Segregacija na javnim mjestima je u proteklih godinu smanjena, pa se u kafićima, restoranima i konferencijskim centrima to pravilo više tako strogo ne primjenjuje.

Za sada nema novina u pogledu drugih javnih institucija, kao što su škole i bolnice, u kojima će segregacija vjerovatno biti zadržana.

Saudijska Arabija polako počinje da napušta i strogi sistem prema kome žene za sve važne odluke moraju da imaju dozvolu muškarca.

Komentari

NA VRH