ANKARA

Turska najavila deportaciju 11 sumnjivih terorista u Francusku

Među 11 deportiranih su sedam žena i četvero djece

Turska isporučuje ISIL-ovce. Agencije

Fena

9.12.2019

Turska je saopćila u ponedjeljak da će deportirati 11 francuskih državljana u Francusku u okviru programa izručenja „stranih terorističkih boraca“.   Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je objavilo deportacije, nije pružilo nikakve detalje.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati, ali su diplomatski izvori saopćili da je među 11 deportiranih sedam žena i četvero djece. Turska drži u zatočeništvu stotine osumnjičenih pripadnika Islamske države i prošlog je mjeseca pokrenula program vraćanja zatvorenika koji je izazvao podijele s njenim NATO saveznicama. Ankara optužuje evropske zemlje da su previše spore u prihvatu svojih građana koji su otputovali na Bliski istok kako bi se tamo borili.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu (Suleyman Soylu) saopćio je u novembru da će Turska do kraja godine vratiti većinu zatvorenika za koje se sumnja da su povezani s Islamskom državom. Taj potez prinudio je evropske prijestonice da razmatraju kako da se bave povratkom radikaliziranih militanata, uključujući i one s ratnim iskustvom.

Pariz je potpisao sporazum s Turskom prije pet godina o deportiranju francuskih državljana u saradnji s francuskim vlastima uhapšenih od turskih vlasti. Od tada je skoro 300 francuskih državljana protjerano iz Turske, tvrde francuski zvaničnici.

Francuska ministarstva unutrašnjih i vanjskih poslova odbila su komentirati, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.