UPOZORENJE

Europol: Raste terorizam ekstremnih desničara, a Evropa nema plan

Zatražena sveobuhvatna analiza. Agencije

Avaz.ba

9.12.2019

Europol je upozorio da desničarske organizacije namjerno vezuju uz sebe iskusne pripadnike vojske i pripadnike službi sigurnosti.

Predsjedništvo Vijeća Evropske unije zato je zatražilo “sveobuhvatnu analizu situacije”, ali pojedine zemlje blokiraju zajedničku akciju.

Iz interne bilješke diplomata o tzv. izjašnjavanju o stavu prema nasilno orijentiranom desničarskom ekstremizmu ministara unutrašnjih poslova EU, u koju su mediji imali uvida, proizlazi da ne postoji jedinstven stav da moguća prijetnja od desničarskog ekstremizma “raste i predstavlja opasnost za demokratiju i društvo”. 

Prijedlog nekoliko članica da se ekstremne desničarske grupe registriraju širom Evrope za sada nije podržala većina. Nekoliko zemalja, kao i Evropska komisija, zamjeraju “što do sada ne postoji jedinstvena definicija nasilnog ekstremizma”, navodi se u bilješci.

Evropska policijska uprava Europol također je u povjerljivom izvještaju kritizirala činjenicu da ne postoji jedinstvena analiza kojom bi bili obuhvaćeni ekstremno desničarski, odnosno teroristički incidenti, i upozorio da desničarske grupe namjerno vezuju uz sebe iskusne pripadnike vojske ili pripadnike službi sigurnosti, naprimjer i zbog unapređivanja rukovanja oružjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.