SVIJET Nove uvrede iz Seula

Sjeverna Koreja nazvala Trampa "nepromišljenim i podmuklim starcem"

Pregovori su ušli u krizu nakon što je februarski samit između Trampa i Kim Jong-una u Vijetnamu završen propašću

Fena
09.12.2019 13:01

Kim Jong-un i Donald Tramp

Foto: AFP

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je ponovo vrijeđala američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), nazivajući ga „nepromišljenim i podmuklim starcem“, nakon što je on objavio u tvitu da sjevernokorejski vođa Kim Jong-un želi odustati od posebnih veza između dvojice čelnika i utjecati na američke predsjedničke izbore nastavkom neprijateljskih činova. 

Visoki sjevernokorejski zvaničnik, bivši nuklearni pregovarač Kim Jong-čol, izjavio je da njegova zemlja neće popustiti pod američkim pritiskom jer nema šta izgubiti, i optužio je Trampovu administraciju da pokušava kupiti vrijeme uoči roka do kraja godine koji je postavio Kim Vašingtonu za spašavanje nuklearnih pregovora. 

Pregovori su ušli u krizu nakon što je februarski samit između Trampa i Kim Jong-una u Vijetnamu završen propašću kada je američka strana odbila sjevernokorejski zahtjev za znatno ublažavanje sankcija u zamjenu za djelimičnu predaju njenih nuklearnih kapaciteta. 

Kim je kazao da će Sjeverna Koreja tražiti „novi put“ ako SAD održe sankcije i pritisak i dao je rok Trampovoj administraciji da ponudi obostrano prihvatljive odredbe sporazuma. Kim Jong-čol izjavio je da Trampovi tvitovi očigledno pokazuju da je on “iziritirani starac kojeg je izdalo strpljenje“. 

 - On je tako nepromišljeni i podmukli starac i mi ga ne možemo nazvati drugačije nego senilnim – izjavio je Kim Jong-čol.

Komentari

NA VRH