SASTANAK Nakon razgovora dvojice zvaničnika

Tramp upozorio Rusiju da se ne miješa u američke izbore

Procjenjuje se da Kina posjeduje oko 290 nuklearnih projektila

Fena
11.12.2019 08:49

Donald Tramp i Sergej Lavrov

Foto: Agencije

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) upozorio je Rusiju da se ne miješa u američke izbore, u razgovoru s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Bijeloj kući na kojem nije postignut napredak u pregovorima o sporazumu o kontroli nuklearnog oružja. 

Lavrov je ponovio ponudu Moskve da se produži postojeći američko-ruski sporazum o kontroli oružja Novi START, dok je Tramp naglasio svoju želju da se pokrenu strateški razgovori koji bi, osim SAD i Rusije, uključili i Kinu, prenose svjetske agencije. 

Kina, koja posjeduje znatno manje nuklearnog oružja od SAD i Rusije, odbacila je trilateralne razgovore. 

Sporazum Novi START, koji je potpisan 2011. godine, predviđa da obje strane smanje broj komada nuklearnog oružja na 1.550. Sporazum ističe u februaru 2021., ali može biti produžen za još pet godina ako obje strane pristanu na to. Procjenjuje se da Kina posjeduje oko 290 nuklearnih projektila. 

Tokom posjete Lavrova Bijeloj kući također je postavljeno pitanje miješanja Rusije u predsjedničke izbore 2016. na kojima je Tramp iznenađujuće pobijedio. 

Rusija je opovrgla miješanje u bilo koje izbore u inozemstvo.

- Predsjednik Tramp je upozorio Rusiju da se ne miješa u američke izbore i pozvao je Rusiju da riješi sukob s Ukrajinom - rekao je portparol Bijele kuće Džud Dir (Judd Deere) nakon sastanka Tramp - Lavrov.

Komentari

NA VRH