IZBORI

Sve neizvjesnija predsjednička utrka u Hrvatskoj, Kolindi opada podrška

Najveći rast, više od 4 postotna boda u odnosu na prošli mjesec, bilježi Miroslav Škoro

Grabar-Kitarović: Opada joj podrška. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

11.12.2019

Prema najnovijim anketama, predsjednički izbori u Hrvatskoj sve su neizvjesniji. Naime, prema istraživanju RTL-a, 12 dana prije izbora, troje kandidata vode napetu, gotovo pa mrtvu trku!

Kolindu Grabar-Kitarović bira 26,8 posto ispitanika (28,6 posto u novembru), Zorana Milanovića 25,4 posto (24,3 posto u novembru), a Miroslava Škoru 21 posto (16,7 posto u novembru).

Aktuelna predsjednica od septembra, uzastopna četiri mjeseca, bilježi pad podrške. U odnosu na prošli mjesec, pala je za gotovo 2 postotna boda. Milanović je od septembra na sličnom nivou, s tim da mu je od novembra podrška porasla nešto iznad postotnog boda. Najveći rast, više od 4 postotna boda u odnosu na prošli mjesec, bilježi Miroslav Škoro, koji se time ozbiljno približio vodećem dvojcu.

S obzirom na otvoreni rat na desnici, prema istraživanju, HDZ-ovi birači, tačnije njih 77,3 posto podržat će službenu kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović, no 14,1 posto kaže da bi izabralo bivšeg člana HDZ-a Miroslava Škoru, koji im je ovoga vikenda na skupu i rekao da će biti njihov predsjednik.

U redovima HDZ-a ima i onih kojima je Zoran Milanović prvi izbor. Zanimljivo je da nešto manje SDP-ovaca bira Milanovića nego HDZ-ovaca Grabar-Kitarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.