IZBORI

Britanci danas biraju novi parlament

Džonson: Izbori u sjeni Brexita. AFP

Srna

12.12.2019

Glasači u Velikoj Britaniji izlaze danas na treće opće izbore u posljednjih manje od pet godina nakon izjašnjavanja građana 2015. i 2017.

Ovo su prvi izbori koji će biti održani u decembru u prethodnih blizu 100 godina.

Glasačka mjesta u 650 izbornih jedinica širom Engleske, Velsa, Škotske i Sjeverne Irske otvaraju se u 8 sati po lokalnom vremenu, a zatvaraju se u 23 sata.

Brojanje glasova počinje odmah potom, a veći dio rezultata očekuje se u ranim jutarnjim satima u petak, prenio je BBC.

Izbori se u Britaniji tradicionalno održavaju svako četiri ili pet godina, ali su članovi parlamenta u oktobru glasanjem odlučili da bude raspisano prijevremeno glasanje.

Ankete uoči izbora pokazuju da Konzervativna stranka premijera Borisa Džonsona (Johnson) vodi, ali da se razlika u odnosu na opoziciju smanjuje.

Politički lideri su obilazili zemlju uzduž i poprijeko uoči glasanja u posljednjim pokušajima da pridobiju milione neodlučnih glasača koji bi mogli da odrede konačan ishod.

Ukoliko Džonsonova stranka pobijedi, novi saziv parlamenta vjerovatno će brzo poduzeti korake ka realizaciji sporazuma o Brexitu, koji je premijer postigao s EU.

Ako trijumfiraju opozicioni laburisti, njihov lider Džeremi Korbin (Jeremy Corbin) vjerovatno bi pokušao primijeniti svoj plan za Brexit i pokrenuti pregovore o novom sporazumu o povlačenju s liderima EU u roku od tri mjeseca, poslije čega bi uslijedio novi referendum u roku od šest mjeseci o samom Brexitu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.