SVIJET

Predsjednik Ukrajine odgovorio Putinu: U Donbasu se neće desiti nova Srebrenica

Zelenski je istakao kako oni poštuju sve svoje građane

Vladimir Zelenski. Arhiv

N. C. / Avaz.ba

13.12.2019

Vladimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, oglasio se nakon izjave Vladimira Putina da bi se u Donbasu mogla desiti nova Srebrenica.

- U Donbasu se neće desiti Srebrenica zato što je Ukrajina zemlja koja poštuje svoje građane - izjavio je Zelenski.

Naime, Vladimir Putin, predsjednik Rusije, izjavio je da bi u Donbasu, ako Kijev uspostavi kontrolu nad granicom s Rusijom, mogla da se desi nova Srebrenica. 

Zelenski je u razgovoru za 1+1 televiziju istakao da su Ukrajinci drugačiji ljudi, slobodni i demokratski.

- Mi poštujemo sve građane Ukrajine. Neće biti nikakvog masakra. Mi smo drugačija vlada. Za nas je najbitniji ljudski život. Stoga ne vidim takve zaključke - rekao je ukrajinski predsjednik. 

Također, on je dodao da se neke stavke iz Minskog sporazuma mogu promijeniti, a posebno one koje se odnose na graničnu kontrolu.

- Prošle su četiri godine od Minska. Sve se mijenja u našem životu. I mi shvatamo da nismo mi, kao administracija, potpisali Minsk, ali smo mi, kao vlada, dužni da ispunimo uvjete na koje je vlada tada pristala - rekao je Zelenski.

Ranije je zvanični predstavnik Kijeva Aleksej Reznjikov izjavio da će Ukrajina do sljedećeg „normandijskog" samita pripremiti amandmane na Minske sporazume o rješavanju situacije u Donbasu. Predstavnik Rusije u Minskoj kontakt-grupi Boris Grizlov nazvao je to provokacijom koja može da iskomplicira situaciju. 

Putin je na samitu u Parizu naveo da Minsk ne može da se prepravlja: sve tačke su povezane i sve se može izgubiti. 

Na „normandijskom'' samitu u Parizu Zelenski je insistirao da se ukrajinskoj vojsci preda kontrola granice s Rusijom prije održavanja izbora u Donbasu. 

Putim je podsjetio da se sporazumima iz Minska prvo predviđeno održavanje izbora, a zatim odluka o granici.

- Na sastanku s Putinom u Parizu shvatio sam da je počeo dijalog te da se možemo dogovoriti o rješavanju situacije u Donbasu - rekao je Zelenski.

Zelenski je zaključio da može doći do dogovora, ali da to neće biti brzo.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.