SVIJET

Tramp čestitao Džonsonu na pobjedi, obećao veliki trgovinski sporazum

Konzervativci osvojili najmanje 364 od 650 mjesta u donjem domu parlamenta, što im je osiguralo stvaranje većinske vlade

Džonson i Tramp. AFP

Fena

13.12.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) na Twitteru je čestitao britanskom premijeru Borisu Džonsonu (Johnson) na njegovoj velikoj pobjedi na britanskim parlamentarnim izborima. 

Tramp je, također, napisao u tvitu da će „Britanija i Sjedinjene Američke Države biti u stanju da postignu novi veliki trgovinski sporazum nakon Brexita“. 

Tramp navodi da takav trgovinski sporazum „ima potencijal da bude kudikamo veći i unosniji od svakog sporazuma s Evropskom unijom“. 

Rezultati izbora objavljeni u ranim jutarnjim satima u petak pokazuju da su Džonsonovi konzervativci osvojili najmanje 364 od 650 mjesta u donjem domu parlamenta, što im je osiguralo stvaranje većinske vlade. Sudeći prema ciframa koje su objavile TV mreže BBC, ITV, Sky News, konzervativci su osvojili većinu glasova koja im omogućuje samostalno formiranje vlade. 

Džonson je nazvao izbore „historijskim“, istaknuvši da će mu izborni rezultat omogućiti da ispuni svoje obećanje da izvede Britaniju iz Evropske unije do 31. januara ukoliko osvoji većinu. Opoziciona Laburistička stranka osvojila je oko 200 mjesta, ostvarujući najlošiji izborni rezultat u posljednjim decenijama.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.